Wat is een Podcast?

Een podcast is een geluidsbestand dat je kunt streamen of downloaden op je smartphone. 

Na Amerika is in Nederland de podcast sinds 2017 aan een opmars bezig. Nieuwsmerken als BNR, NU.NL, NRC, AD en Blendle zijn in allemaal (dagelijks) gestart met podcasts. Er is een verschuiving gaande van live-radio luisteren naar on-demand audio consumeren. Waar live radio inspeelt op actualiteit en entertainment biedt audio-on demand verdieping, context en achtergrond. Radio blijft altijd bestaan en is er voor de massa. Audio ondemand/podcasts zijn er voor niches.

Voordat we verder gaan nog even wat feitjes:

  • Wist je dat Adam Curry in 2004 aan de basis stond van Podcasting?

  • Abonneren op een podcast is gratis

  • De gemiddelde podcast duurt 42 minuten

  • Er meer dan 700.000 podcasts zijn - daarom helt Podcast Start je keuzes maken

Podcast is het nieuwe Netflixen

Dagelijks komt er een stortvloed aan informatie op je af. Nederlanders luisteren gemiddeld 2 uur en 42 minuten audio per dag. De mediatijd van consumenten is schaars. It's all about time! Audio kun je op ieder moment tot je nemen een van de redenen waarom audio weer aan populariteit wint. Het medium audio is de meest intieme manier om in contact te komen met je ontvanger. Tijdens het autorijden, sporten of werken in huis maar ook in relax-modus: podcasting is het nieuwe Netflixen.

Podcast luisteren is gratis. Hoe werkt het voor Iphone?

Podcast luisteren kan via de volgende apps op Apple’s en Iphone. Klik op de link om de app te downloaden via de Appstore.

 
 

In de Podcasts-app voor iOS vind je via de symbolen onder in het scherm snel en gemakkelijk populaire en aanbevolen podcasts.

Als je je wilt abonneren op een podcast, tik je op ‘Abonneer’ op de pagina van die podcast. Als je een podcast wilt afspelen, tik je op een aflevering. Als je een aflevering wilt downloaden, tik je op het iCloud-symbool in de lijst met afleveringen. Bekijk de video voor meer informatie.

 
 

Podcast luisteren is gratis. Hoe werkt het voor Android?

Op Android zijn de apps van Spotify en Google ook te gebruiken. Klik op de afbeeldingen om naar de Playstore te gaan. Andere veel gebruikte apps voor Android zijn Castbox en Podcast Addict.