Beluister de 10 winnaars van Dutch Podcast Awards 2019

Beluister de 10 winnaars van Dutch Podcast Awards 2019

Grote winnaar: Brand in het Landhuis

Brand in het landhuis.jpeg

‘De Brand in het Landhuis’ is tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot beste podcast van Nederland. De podcast die acteur en schrijver Simon Heijmans maakte in samenwerking met de NTR gaat over het leven en de mysterieuze dood van de excentrieke grootgrondbezitter Ewald Marggraff, die in 2003 om het leven kwam bij een brand in zijn landhuis in Vught.

De serie won ook in de categorie ‘Verhalend’. Volgens juryvoorzitter Michiel Veenstra is het de eerste true crime-podcast van Nederland, en hebben de makers daarmee meteen de toon gezet. De serie trok al 900.000 beluisteringen en zorgde voor groeiende bekendheid van het fenomeen podcast.

De podcast-awards werden vorig jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen door radiozender BNR. Bijna 19.000 mensen brachten hun stem uit. De publieksstem telde voor zeventig procent mee in de eindscore, de overige dertig procent kwam van een vakjury.

🎧Apple, Google, Website


Onbehaarde Apen

De award voor beste podcast in de categorie 'Wetenschap' was voor Onbehaarde Apen, een productie van NRC. In deze podcast bespreken Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen het belangrijkste wetenschapsnieuws van deze week. Van kleine ontdekkingen tot nieuwe inzichten met veel impact.

🎧Apple, Google


De Oversteek

Ondernemen in de Verenigde Staten, wie wil dat nou niet? Maar hoe pak je dat aan en welke valkuilen moet je vermijden? De Oversteek won in de categorie zakelijk bij de Dutch Podcast Awards. Hier hoor je de ervaringen van Red Oyster, Beemster Kaas, Sana Commerce en Picturae. Presentatie Koos Tervooren, in samenwerking met Sprout.

🎧Apple, Google, Spotify, Website


Man Man Man de podcast

In de categorie 'Lifestyle, Maatschappij & Gezondheid' ging de award naar 'Man Man Man, de podcast'. Hierin bespreken Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuren allerhande onderwerpen, gezien door een mannelijke bril. Ook leuk voor vrouwen!

🎧Apple, Google, Spotify


Live Slow, Ride Fast

Winnaar in de categorie 'Sport’'. De podcast van wielrenner Laurens Ten Dam, die een inkijk geeft in het leven van de wielerprof, zowel binnen als buiten de koers. Behalve van de fiets houdt Ten Dam ook van wijn, koffie en het buitenleven. Dat ­alles komt terug in de gesprekken die hij heeft met Stefan Bolt.

🎧Itunes, Spotify, Website


30 minuten rauw

Radiomaker Ruud de Wild is verslingerd geraakt aan podcasts. Zijn eigen productie '30 minuten rauw' bleek goed voor een award in de categorie 'Kunst, cultuur & muziek'. Hierin gaat hij precies 30 minuten in gesprek met een gast. Het eindresultaat? Een podcast zonder knip- en plakwerk.

🎧Itunes, Spotify, Website


Krokante Leesmao.jpg

De Krokante Leesmap

Op geheel eigen wijze nemen Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries de bladen door. Wat is de moeite van het lezen waard, en wat kun je gerust links laten liggen? Van vrouwenblad tot astrologie-journaal en van omroepmagazine tot sporttijdschrift: Marcel, Noortje en Roelof zijn iedere week je onmisbare gidsen in de papieren jungle. De podcast werd uitgeroepen tot beste in z'n soort in de categorie 'Media & Opinie'.

🎧Apple, Google, Website


Tweakers

De award voor beste podcast in de categorie 'Tech & Innovatie' ging naar de redactie van Tweakers. Het populaire techblog heeft al meer dan 60 afleveringen gemaakt waarin iedere keer een onderwerp of product centraal staat.

🎧Apple, Google


Newsroom

In de categorie 'Nieuws & Politiek' ging de award naar de makers van Newsroom, de dagelijkse nieuwspodcast van het FD en BNR. Mark Beekhuis presenteert in deze podcast de belangrijkste nieuwsverhalen van de dag en gaan daarover in gesprek met journalisten en deskundigen.

🎧Apple, Google, Spotify, Website


Van Gogh belicht: de brieven

Ook in de prijzen viel het Van Gogh Museum. De podcast 'Van Gogh belicht: de brieven' werd uitgeroepen tot beste 'brand story'. Dit zijn verhalen die gemaakt worden door of in opdracht van merken. In deze podcast lezen Nederlandse schrijvers, acteurs en muzikanten voor uit de beroemde brieven van Vincent van Gogh en vertellen ze wat hen persoonlijk raakt.

🎧Apple, Google


Beste host Lamyae Aharouay

Een award was er ook voor de beste podcast-host van Nederland. Maar liefst twintig presentatoren waren voor die prijs genomineerd. Lamyae Aharouay, die voor NRC de podcast 'Haagse Zaken' presenteert, sleepte de award uiteindelijk in de wacht.

🎧Apple, Google

De beste tips voor de eerste keer podcasts luisteren

De beste tips voor de eerste keer podcasts luisteren

De beste Crime podcasts

De beste Crime podcasts